Kirjailija: Hilda Lyytikäinen
Alkuperäisteos:
Sidos:kovakantinen
Suomentaja:
Julkaisuvuosi:2014
Sivumäärä:124
Kustantaja:Eocomm Kustannus
ISBN:978-952-68143-0-8
Elämää Römmilässä lue.fi-kirjakaupassa
Hilda Lyytikäinen kirjoittaa karun kauniisti elämästään Mäntyharjussa Kallaveden rannalla. Hän syntyi Venäjän valla aikana vuonna 1904 Tuuvinpellon torppaan. Kulkutaudit verottivat väkeä ja lapsikuolleisuus oli korkea. Sisällissodan taistelut vuonna 1918 Hilda koki aivan kotinurkilla. Vartuttuaan hän avioitui järven toisella puolella sijaitsevaan Römmilän taloon. Nuoren emännän arki täyttyi työnteosta. Elämässä riitti vastoinkäymisiä, mutta myös onnea ja juhlahetkiä.

Paitsi henkilöhistoria ja muistelma, kirja on myös arkinen kuvaus siitä, millaisista lähtökohdista ja millä tavoin Suomea on rakennettu itsenäiseksi ja moderniksi valtioksi,jonka me tunnemme nykyään. 1900-luvun alkupuolen Suomi etsi paikkaansa, mikä heijastui kansalaisten jokapäiväiseen arkeen. Suomi itsenäistyi. Torppia lunastettiin. Tuli katovuodet. Syttyi toinen maailmansota. Maata jälleenrakennettiin. Perustettiin kouluja ja oppilaitoksia. Yhteiskunta vakiintui.

Maamme historian tältä ajalta on olemassa melko vähän naisten kirjoittamia henkilökohtaisia muistelmia. Römmilän Hilda -teos kurkottaa syvälle suomalaiseen sieluun ja tekee kunniaa suomalaisuudelle, jonka perustana ovat usko, toivo ja rakkaus.