Vuonna 1521 katolinen kirkko jahtasi Martti Lutheria. Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari oli suuttunut uskonpuhdistajalle tämän arvosteltua Rooman kirkkoa ja määrännyt tämän ”kiinniotettavaksi ja rangaistavaksi pahamaineisena harhaoppisena”. Lutherin seuraajat tiesivät, että inkvisiittorit murhaisivat uskonpuhdistajan ja hajottaisivat tämän käynnistämän hauraan liikkeen, jos saisivat hänet kiinni, joten he kuljettivat hänet salaa Saksan keskiosissa sijaitsevaan Wartburgin linnaan. Siellä Luther vietti seuraavat kahdeksan kuukautta elämästään, ja hänen kohtalonsa – samoin kuin uskonpuhdistuksen kohtalo – oli kaiken aikaa vaakalaudalla.
Lutherin linnakkeessa kiitetty historioitsija James Reston nuorempi kuvailee tätä ratkaisevaa, mutta vähälle huomiolle jäänyttä vaihetta Lutherin elämässä. Wartburgissa ollessaan Luther saksansi Uuden testamentin, kävi kamppailua sisäisiä demonejaan vastaan ja piti etäältä koossa riitaisaa ja yhä radikaalimmaksi käyvää liikettään. Lutherin linnake on mukaansatempaava kuvaus historian käännekohtaan joutuneesta teologista, ja kirja paljastaa, kuinka Luther reformatorisine ideoineen palasi Wartburgin linnasta voimakkaampana kuin koskaan.
James Reston nuorempi on kirjoittanut kuusitoista kirjaa, mm. Warriors of God -bestsellerin, joka on tarina Rikhard Leijonamielestä ja kurdilaisesta muslimihallitsija Saladinista.
”Mukaansatempaava tutkielma lyhyestä mutta räjähtävästä ajanjaksosta suuren uskonpuhdistajan ja Raamatun kääntäjän elämässä – – Nopeasti etenevällä kerronnallaan Reston käy reformaattorin myrskyisän elämänvaiheen kaikki puolet läpi. Kirja on intensiivinen matka Lutherin ajatteluun sen muotoutuessa Rooman kirkon vastaiseksi.”
– Kirkus Reviews
LUKIJOIDEN ARVOSTELUJA:
Melkoinen ukkeli tuo Luther. Mielenkiintoinen tarina yhdestä Euroopan historian merkittävimmistä käännekohdista. Näistä jutuista ei kyllä näillä sanoilla koulun tunneilla puhuttu.
– Jouko